Правила гри

або “Що? Де? Коли?” + “Чому?” Прочитавши цей розділ, Ви самі зможете відповісти на питання: – Що таке “технічний паспорт на об’єкт нерухомості?”  – Де можна замовити його виготовлення?  – Коли, в яких випадках Вам, власнику, буде необхідний даний документ?  – Чому в більшості випадків Вам, як майбутньому власникові, краще всього звернутися за виготовленням технічного паспорта до нас – комунального підприємства, яке зберігає в своїх архівах всі таємниці щодо Вашої нерухомості (стан на момент введення в експлуатацію, узаконені зміни після реконструкції, переобладнання, перепланування…)?

          Технічний паспорт  – це документ, який містить повну інформацію про склад, фактичну площу та об’єм, технічну оцінку та інвентаризаційну вартість об’єкту Вашої нерухомості.

          Технічний паспорт  є результатом проведення технічної інвентаризації та підсумованим витягом з інвентаризаційної справи на об’єкт нерухомого майна, яку КП “КМБТІ” зберігає у своїх архівах з моменту первинної інвентаризації об’єкту.

          Крім технічної інформації про об’єкти нерухомості наше БТІ у своїх архівах зберігає і історію про їх власників до кінця 2012р.

          Технічний паспорт на об’єкт нерухомого майна знадобиться Вам:

  • для оформлення права власності або права спадкування, узаконення перепланування приміщення;
  • у випадку укладення Вами договорів купівлі-продажу, дарування, міни, позики (кредиту), в яких основним предметом виступає Ваша нерухомість;
  • для правильного укладення договору на обслуговування Вашого майна житлово-комунальними службами, теплопостачальними підприємствами, тощо;
  • для визначення податку на нерухомість та уникнення непорозумінь з податковою службою;
  • для чіткого розуміння, який об’єкт нерухомого майна дістанеться Вам у власність, і чим Ви ризикуєте, якщо об’єкт нерухомості самовільно збудований.

          Основним документом, на підставі якого здійснюється технічна інвентаризація об’єктів нерухомості, є Інструкція про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, останні зміни в яку внесені Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства №2 від 08.01.2013 року.

          Починаючи з 2013 року, технічну інвентаризацію об’єктів нерухомості можуть провадити суб’єкти підприємницької діяльності, у складі яких є відповідальні виконавці окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, які пройшли професійну атестацію у Мінрегіоні України та отримали кваліфікаційний сертифікат.